MenuLevensmiddelenkrant

Supers bezorgen het minst in Noord-Nederland

AMSTERDAM- Supermarkten bezorgen liever geen boodschappen in Noord-Nederland.  Vooral in de gebieden waar het aantal voorzieningen en winkels terugloopt, zijn er steeds minder mogelijkheden om te online te bestellen.

Dit blijkt uit onderzoek van Hiiper, een vergelijkingsapp voor boodschappen waarmee online boodschappen besteld kunnen worden. Op dit moment zijn er  46.160 Nederlandse huishoudens niet in staat om online boodschappen te bestellen. Meer dan een derde daarvan is Fries: 18.285 huishoudens in Friesland worden niet bereikt. Ook de andere noordelijke provincies worden minder goed bereikt door supermarkten. Drenthe telt 11.325 huishoudens waar niet bezorgd wordt, Overijsel telt er 7.300 en Groningen 5.950. Daarnaast zijn er 6.405 Zeeuwse en 1.150 Zuid-Hollandse huishoudens waar geen boodschappen besteld kunnen worden. In de rest van Nederland is er tenminste een partij die boodschappen aan de deur brengt, stellen de onderzoekers.

Trend
“Online bezorgen is inmiddels in bijna heel Nederland mogelijk, op enkele gebieden in het noorden na. Je ziet dat de grote landelijke supermarkten vooral in de Randstad en Zuid-Nederland opereren. In landelijke gebieden is vaak alleen keus uit Spar en Coop”, zegt Jasper Gerritsen, oprichter van Hiiper. In Almere worden door de meeste partijen boodschappen aan huis bezorgd, daar kunnen consumenten bij acht supermarkten online bestellen.

Spar
Spar bezorgt in 73 procent van Nederland en heeft daarmee de grootste landelijke dekking. Hierna volgt de Albert Heijn, dat in 51 procent van de gebieden bezorgt. Coop (41 procent), Plus (38 procent), Jumbo (30 procent) en Deen (15 procent) bezorgen ook in een flink deel van Nederland. Dekamarkt, Vomar, Picnic, Boni en Hoogvliet bezorgen allen in minder dan tien procent van Nederlandse gebieden.

Bron: Levensmiddelenkrant