MenuLevensmiddelenkrant

Foto: Clemens Brughuis Fotografie.

ZO²Z Award: provinciewinnaar Overijssel

GEESTEREN- Een jaar geleden vierde Plus-ondernemer Michiel Wallerbosch nog zijn 25-jarig jubileum en dit jaar is hij gekozen tot provinciewinnaar ZO²Z Award 2017-2018. Zijn geluk kan niet meer op. Niet voor niets loopt hij al twee weken met een grote grijns op zijn gezicht.

“Het is zo geweldig, alleen al om al die reacties die ik krijg”, zegt Wallerbosch trots. “Toen ik hoorde dat ik provinciewinnaar van Overijssel ben geworden heb ik het meteen op Facebook gezet en inmiddels hebben er al 12.000 mensen naar gekeken. Dat is heel wat voor zo’n klein dorpje als Geesteren, met maar 4.000 inwoners.” De Plus van Wallerbosch is de enige supermarkt in Geesteren. De ondernemer begon 25 jaar geleden met een Garantmarkt, op een andere locatie. Sinds het jaar 2000 runt hij zijn winkel onder de Plus-vlag. “De kracht van Plus is dat de formule lokaal erg betrokken is. Dat is denk ik ook de reden dat er zoveel Plus-ondernemers provinciewinnaar zijn geworden. Door betrokken te zijn bij de regio, onderscheid je je in de markt.”

Wallerbosch is zelf ook actief in zijn dorp. Hij neemt deel aan bijna alle lokale activiteiten, sponsort verenigingen en heeft een groot lokaal assortiment in zijn winkel liggen. “Ik denk dat eigenlijk iedereen uit Geesteren mij wel kent, sterker nog: waarschijnlijk hebben ze allemaal mijn telefoonnummer”, lacht hij. “Deze betrokkenheid met de buurt is iets wat je echt nodig hebt als je een goede ondernemer wilt zijn. Ten eerste moet je de basis van je winkel op orde hebben, maar er wordt veel meer van je verwacht. Deelnemen aan activiteiten is een verlengstuk van mijn werk. Het kost veel tijd, maar dat maakt niet uit. Het maakt het ondernemerschap juist leuk.”

Discount
Omdat de Plus in Geesteren de enige winkel is in het dorp, probeert Wallerbosch zijn klanten zoveel mogelijk keuze te bieden. “De meeste mensen hebben vaak een gewone supermarkt en een discounter als ‘vaste supermarkt’. Daarom probeer ik ook wat discount terug te brengen in de schappen. Bovendien heb ik een groot lokaal assortiment, dat wordt erg gewaardeerd. Ik werk nu samen met vijf leveranciers uit de regio, die leveren eieren, zuivel, aardbeien en vleeswaren. Daarnaast ben ik in gesprek met drie nieuwe lokale producenten.”

Over de strijd om ‘Beste zelfstandige supermarktondernemer van Nederland’ maakt Wallerbosch zich niet druk. “Ik geniet al zo van het feit dat ik provinciewinnaar ben. Net als de andere winnaars moest ik een filmpje opnemen, waarin je jezelf in 1 minuut promoot. Dat is erg lastig voor Twentenaars: wij houden er niet van om over onszelf te pochen. Ik ga daarom ook niets bijzonders doen om in de top drie terecht te komen, ik doe gewoon wat ik anders ook doe.” Wel heeft hij, samen met zijn klanten en personeel, uitgebreid zijn winst gevierd. Afgelopen zondag organiseerde hij samen met zijn lokale leveranciers allemaal activiteiten in zijn winkel en in de buurt, zoals een wijnproeverij.

Bron: Levensmiddelenkrant