MenuLevensmiddelenkrant

Medewerkers Jumbo-dc overhandigen petitie

UTRECHT-  Een delegatie van twintig medewerkers van de Jumbo-distributiecentra overhandigt maandag 27 maart een petitie aan Gea Kuiper, directeur HR bij Jumbo.

De DC-werkers willen dat Jumbo start met de cao-onderhandelingen met FNV Handel en CNV in plaats van te wachten tot de cao supermarkten en de cao AH Logistics zijn afgesloten. De petitie is nu al door ruim 450 werknemers uit de verschillende distributiecentra ondertekend, meldt FNV Handel vrijdag in een bericht.

Bedrijfsresultaat
“Door ons en de winkelcollega's groeide de omzet in 2016 met 428 miljoen euro naar 6,7 miljard euro. Dat deden we op eigen kracht, dus waarom moeten wij wachten op de andere supermarktketens? Sinds wanneer laat Jumbo zijn oren hangen naar wat de anderen doen?”, zegt Geert Jan Middelbos medewerker uitgaande goederen distributiecentrum Beilen en voorzitter van het FNV Landelijk Vakbondscomité. “We zijn trots op ons bedrijfsresultaat en vinden dat ook wij mee moeten kunnen profiteren van dit succes en niet gestraft dienen te worden.”

Wachten
De cao voor de distributiecentra van Jumbo loopt op 1 april af en als het aan Jumbo ligt, moeten de circa 3.000 werknemers wachten tot juli voordat het bedrijf met de vakbonden over de eigen cao wil onderhandelen. “Absurd natuurlijk”, vindt Debbie van Leiden van FNV Handel. “De werkdruk loopt al maanden de spuigaten uit, dit moet voor de veiligheid en gezondheid van de dc-werkers worden opgelost. En wel nú. Bijvoorbeeld door in de cao af te spreken dat alle tijdelijke krachten die 9 maanden of langer in de dc’s werken een vast dienstverband krijgen. Het werk is er en zal alleen maar toenemen. Meer echte, vaste banen zorgen voor een structurele verlaging van de werkdruk.”

Gemechaniseerd
In januari maakte Jumbo bekend dat in 2020 in Nieuwegein een nieuw, gemechaniseerd landelijk dc wordt geopend. Hierdoor sluit het distrubitiecentrum in Elst en de werknemers van dit gebouw willen dat Jumbo de onzekerheid over hun toekomst wegneemt. Jumbo heeft op dit moment distributiecentra in Beilen, Breda, Den Bosch, Elst, Raalte, Veghel en Woerden. Er werken in totaal circa 3.000 mensen waarvan ruim 2.000 op tijdelijke contracten of als uitzendkracht.

Bron: Levensmiddelenkrant