MenuLevensmiddelenkrant

Emté zet in 2016 volop in op 3.0

VEGHEL - Groothandels- en supermarktbedrijf Sligro, eigenaar van onder meer Emté, heeft afgelopen jaar een nettowinst geboekt van 81 miljoen euro. Dat is ruim een zesde meer dan een jaar eerder. Emté realiseerde een verdubbeling van de operationele winst tot 14 miljoen euro. 

Het bedrijf profiteerde van kostenbesparingen en aanhoudend economisch herstel.Zowel bij de groothandelsdivisie als bij de supermarkten zaten de verkopen afgelopen jaar in de lift. Zoals eerder deze maand al werd gemeld steeg de omzet met een kleine 4 procent tot 2,67 miljard euro. Ook voor 2016 voorziet Sligro op beide terreinen groei, geholpen door een nog altijd geleidelijk economisch herstel in Nederland.

Supermarkten
De operationele winst (ebit) uit de groothandelsactiviteiten, goed voor ruim 68 procent van de totale omzet van Sligro, nam afgelopen jaar met ruim 7 procent toe tot 89 miljoen euro. De supermarkten realiseerden een ruime verdubbeling van de operationele winst tot 14 miljoen euro.

Dieren
Emté opende afgelopen jaar in Dieren zijn eerste vestiging volgens de vernieuwde winkelformule. Die wordt komend jaar breder geïntroduceerd, zowel in stenen winkels als online. Dat moet het bedrijf helpen de concurrentie beter te kunnen bijbenen.

Concurrentie
Van de groothandelstak wordt verwacht dat die dit jaar opnieuw sterker zal groeien dan de concurrentie. Ook uitbreiding in België zal volgens Sligro een belangrijke bijdrage leveren aan een verdere omzetstijging.

Aandeelhouders
De winst per aandeel over heel 2015 bedroeg 1,84 euro. Daarvan wil Sligro bijna twee derde (1,20 euro per aandeel) als dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Dat is 0,10 euro meer dan vorig jaar. Na een tussentijdse uitkering van 0,40 euro resteert nog een slotdividend van 0,80 euro per aandeel.

Bron: ANP