MenuLevensmiddelenkrant

EFMI: online foodretail in 2025 onder 10 procent

LEUSDEN - Online boodschappen doen zal in Nederland geen vogelvlucht nemen, concludeert de EFMI Business School in een nieuw rapport. In tegenstelling tot andere groeiprognoses van 10 tot 15 procent, voorspelt EFMI een omzetaandeel van rond de 5 procent in 2025.

EFMI onderzoekt in het rapport, dat het FD donderdag uitdiept, welke groei online boodschappen doen in Nederland naar verwachting door zal gaan maken. De verwachtingen van het kennisinstituut voor de foodsector temperen eerdere voorspellingen, die uitgaan van 10 tot 15 procent groei over tien jaar, aldus de krant.

Enthousiasme
Veel prognoses komen volgens onderzoeksdirecteur van de EFMI Marcel van Aalst uit de onderbuik of zijn gebaseerd op internetverkopen in non-food. Tegen de krant zegt Van Aalst dat het enthousiasme dan te groot dreigt te worden.

Groot-Brittannië
De Britse foodretail loopt op het gebied van online boodschappen zo’n tien jaar voor op de Nederlandse markt met een omzetaandeel van 5 procent, tegenover 1,1 procent hier. Als webwinkelen bij supermarkten eenzelfde groeitempo aanhoudt als over het Kanaal, dan becijfert het EFMI het omzetaandeel op 2,8 procent in 2020 en op 5 procent in 2025.

Uitdagers
Snellere groei is mogelijk, aldus het kennisinstituut, als de keuze voor de consument ruimer wordt of als online boodschappen doen gebruikelijker wordt. Nieuwe uitdagers, bijvoorbeeld Picnic of AmazonFresh, of nieuwe technologie kan de groei ook vooruit helpen.

Rendabiliteit
De ontwikkeling kan echter ook achterblijven volgens het rapport. Boodschappen online doen biedt immers geen prijsvoordeel of meer keuze en gemak dan een bestaande winkel, schrijft de krant. Met dergelijke factoren meegerekend denkt EFMI Business School dat het omzetaandeel uitkomt tussen 4 tot 7,5 procent in 2025.  Rendabiliteit blijft zelfs in de meest rooskleurige prognoses voorbehouden voor de grootste formules als Albert Heijn en Jumbo, zegt Van Aalst.
In 2014 wordt de online boodschappenmarkt geschat op 300 miljoen euro met een verwachte 25 procent groei naar 375 miljoen euro in het afgelopen jaar.

Bron: FD