MenuLevensmiddelenkrant

Gezondheidsraad: meer peulvruchten, minder vlees

DEN HAAG – Meer groente, fruit, volkorenbrood, noten, vis en peulvruchten en minder vlees. Ook minder alcohol drinken, schrijven de nieuwe richtlijnen over gezonde voeding van de Gezondheidsraad voor.

Volgens de voorgaande richtlijn uit 2006 mochten mannen nog twee glazen en vrouwen een glas alcohol per dag drinken. Meer dan een alcoholisch versnapering per dag brengt volgens de raad verhoogde risico’s mee op beroertes, darmkanker, longkanker en borstkanker. Matig alcohol gebruik kan ook gunstig zijn voor de gezondheid, maar die voordelen wegen volgens de Gezondheidsraad niet op tegen de nadelen.

Suikerhoudend
Om gezond te blijven moeten mensen volgens de instantie ook meer groente, fruit, volkorenbrood, peulvruchten, noten en vis eten. En juist minder vlees. Ook suikerhoudende drankjes, zoals frisdranken, kunnen beter ingewisseld worden voor drankjes zonder suiker zoals thee, koffie en water. Daarnaast adviseert de raad om boter, harde margarine en bak- en braadvetten links te laten liggen. Die kun je beter vervangen door zachte margarines, vloeibaar bak-en braadvet en plantaardige oliƫn.

Peulvruchten
Nederlanders zouden ook veel meer peulvruchten, zoals sojabonen, linzen, kikkererwten en spliterwten moeten eten. Volgens de gezondheidsinstantie is 'overtuigend aangetoond' dat daarmee het cholesterol verlaagd kan worden en dus de kans op hartziekten. Nu eet de helft van de bevolking nauwelijks of geen peulvruchten. De raad adviseert ook een keer per week een portie vis, bij voorkeur vette vis.

Kanker
Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie al voor de risico’s op kanker bij een overmatige consumptie van rood en vooral bewerkt vlees, zoals bacon, (knak)worstjes en ingeblikt vlees. De Gezondheidsraad sluit zich hierbij aan. ,,Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees’’, luidt het advies.

Schijf
De richtlijnen worden volgend jaar door het Voedingscentrum verwerkt in een nieuwe schijf van vijf, een hulpmiddel voor het maken van gezonde voedingskeuzen. De Gezondheidsraad baseert de aanpassingen van de adviezen op wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van voeding op de meest voorkomende chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes, kanker en dementie. De laatste keer dat de richtlijnen werden geactualiseerd was in 2006.

Bron: ANP