MenuLevensmiddelenkrant
Leeftijdscheck

Lekkerland Vending Services bouwt ID-lezers in tabaksautomaten

SON – Lekkerland Vending Services gaat tabaksautomaten uitrusten met ID-lezers. Met de ID-lezer op het automaat wordt een Agecoin overbodig.

Dat gaat het bedrijf doen vanaf juli. Met de ID-lezers wordt de leeftijd van de consument ‘objectief en met inachtneming van alle privacyregels’ geverifieerd, zegt Lekkerland Vending Services. De ID-lezer controleert de echtheid van zowel paspoort, rijbewijs als ID-kaart en berekent de leeftijd op basis van de geboortedatum op dit document. “Met de inbouw van ID-lezers in de verkoopautomaten zal de afhankelijkheid van het personeel in het verkoopproces worden verkleind en de naleving worden verbeterd. In diverse landen, zoals in Duitsland, maakt men al met succes gebruik van tabaksautomaten die voorzien zijn van ID-lezers, zowel binnen als buiten”, zegt het bedrijf.

Agecoin verdwijnt
De tabaksautomaten van Lekkerland zijn sinds 2004 al vergrendeld voor jonge kopers. Gebruikers van een verkoopautomaat hebben namelijk een Agecoin nodig om tabak uit een automaat te halen. Die Agecoin is alleen bij het personeel van de horecagelegenheid waar de automaat is geplaatst te verkrijgen. Met de ID-lezer op het automaat wordt een Agecoin overbodig. Dat betekent dat een minderjarige met een identiteitsbewijs van een meerderjarige in theorie tabak uit het automaat kan halen. De uitbater van de horecagelegenheid waar de automaat is geplaatst, blijft daarvoor verantwoordelijk.

Bron: Out.of.Home Shops