MenuLevensmiddelenkrant

Ahold en Delhaize bevestigen fusiegesprekken

UPDATE ZAANDAM - Ahold en Delhaize voeren verkennende gesprekken over een mogelijke fusie. Dat bevestigden de twee supermarktbedrijven dinsdag naar aanleiding van recente berichten in Belgische media.

"Ahold bevestigt vandaag dat het verkennende gesprekken met Delhaize Groep is aangegaan, met het oog op de mogelijkheid om de twee bedrijven samen te voegen. Deze gesprekken kunnen al dan niet leiden tot een toekomstige transactie. De onderneming zal, voor zover die er zijn, materiële ontwikkelingen bekendmaken, in overeenstemming met de geldende regelgeving", aldus Ahold in een persbericht woensdagochtend. Delhaize stuurde op haar beurt een bericht van gelijke strekking.

Kostenvoordelen
Het moederbedrijf van Albert Heijn is al marktleider in Nederland en kan dat samen met Delhaize ook in België worden. Nu is Colruyt nog de grootste supermarktketen in dat land. Ook in de Verenigde Staten kunnen de twee bedrijven elkaar versterken. Analisten zien kostenvoordelen die kunnen oplopen tot wel 1 miljard euro. Ahold behaalde vorig jaar een omzet van 32,8 miljard euro. Bij Delhaize kwamen de opbrengsten uit op 21,4 miljard euro. De twee bedrijven zaten in 2006 ook al eens om de tafel, maar kwamen er toen niet uit. Delhaize eiste een fusie van gelijken, en daar kon het grotere Ahold zich niet in vinden.

Bezorgd
De vakbonden in België lieten maandag al weten bezorgd te zijn over de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid bij het supermarktbedrijf, dat al midden in een grote ontslagronde zit. Zij dreigden met acties als Delhaize niet voor woensdag duidelijkheid zou verschaffen over de gesprekken met Ahold. Delhaize heeft wereldwijd een kleine 150.000 mensen in dienst, waarvan ruim 16.000 in België. Van de in totaal 227.000 werknemers van Ahold werken er 97.000 in Nederland, België of Duitsland. Voor beide bedrijven geldt dat de VS het grootste aandeel heeft in zowel de omzet als het aantal medewerkers.

Lees ook:
'Fusie Ahold en Dehaize doet beiden goed'
'Delhaize en Ahold praten over fusie'
 

 

Bron: ANP/Levensmiddelenkrant