MenuLevensmiddelenkrant
Coca-Cola, frisdrank, zwaarlijvigheid, bezuiniging, banen, besparen

Coca-Cola houdt last van sterkere dollar

ATLANTA - Coca-Cola heeft in het vierde kwartaal last gehad van een sterkere dollar en verwacht dat negatieve wisselkoerseffecten ook dit jaar op de resultaten drukken. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die de Amerikaanse frisdrankfabrikant dinsdag presenteerde.

In het vierde kwartaal daalde de nettowinst met 55 procent tot 770 miljoen dollar (682 miljoen euro). De winstdaling werd ook veroorzaakt door circa 1,2 miljard dollar aan eenmalige lasten. Coca-Cola schreef onder meer 393 miljoen dollar af op zijn dochterbedrijf in Venezuela. De omzet daalde met 2 procent tot 10,9 miljard dollar.

Coca-Cola verwacht dat de omzet in het lopende kwartaal met circa 6 procentpunt gedrukt wordt door valuta-effecten en de winst voor belasting met ongeveer 8 procent. In het vierde kwartaal was het negatieve wisselkoerseffect in Europa met 4 procent relatief mild ten opzichte van Latijns-Amerika (10 procent) en Aziƫ (8 procent).

In het vierde kwartaal probeerde het concern de negatieve wisselkoersen op te vangen door zijn verkoopprijzen te verhogen. Het verkochte volume prik, ijsthee, sportdranken en water steeg met 1 procent.

Bron: ANP