MenuLevensmiddelenkrant

Dief gaat super betalen

NIEUWVEEN - Jumbo gaat een overlastdonatie voor winkeldieven landelijk invoeren. Hiermee kunnen gemaakte kosten op de dader worden verhaald. Ook C1000-ondernemers zijn positief geadviseerd door Schuitema om mee te doen; Albert Heijn, PLUS en Spar zullen spoedig volgen. Het wachten is nu op medewerking van alle politieregio’s, wat nog enige maanden kan duren.

Dit meldt Arie van Os, voorzitter van Stichting Overlastdonatie. “De overlastdonatie is een steun in de rug voor de winkelier. Een winkeldiefstal kost de winkelier gemiddeld 151 euro aan oponthoud en overlast. Aangifte bij de politie voor een winkeldiefstal kan namelijk niet via internet waardoor de supermarktmanager veel tijd kwijt is op het politiebureau. En tijd is geld.” Stichting Overlastdonatie zorgt dat deze 151 euro bij de ondernemer komt. In samenwerking met de politie, gemeen­te en het Openbaar Ministe­rie heeft de stichting de bevoegdheid om het geld te innen voor de winkelier. Daarnaast kan de dief ook vervolgd worden door de officier van justitie. Na het proefdraaien in vele filialen van diverse supermarktketens, blijkt dat de ondernemers erg enthousiast zijn over de afgenomen criminaliteit. Daarom heeft Jumbo inmiddels een contract getekend om de overlastdonatie landelijk in te voeren en Schuitema heeft een positief advies aan al zijn winkeliers gegeven. Het enige wat een landelijke invoering nog weerhoudt is het feit dat nog niet alle politieregio’s zijn aangesloten. In elke regio moet de lokale driehoek toestemming geven om de overlastdonatie rechtsgeldig te maken. Dit gaat naar verwachting nog enkele maanden duren. Jumbo reageert in een reactie terughoudend maar laat doorschemeren er mee bezig te zijn. Schuitema bevestigt een positief advies aan zijn leden te hebben gegeven.
Ook Albert Heijn, PLUS en Spar blijven volgens Van Os niet lang achter: “Albert Heijn is al aan het proefdraaien in Amsterdam en de geluiden vanuit Ahold zijn zeer positief, zeker na het zien van de dalende criminaliteitscijfers die blijken uit een rapport van ons. En dan hebben we ook steeds meer PLUS- en Spar-ondernemers die zich vrijwillig aanmelden. Zij zullen ook snel steun krijgen van de hoofdkantoren.”

Bron: