MenuLevensmiddelenkrant

Vara-site vermeldt herkomst huismerk

ALMELO - Het Vara-consumen-ten---programma Kassa! lanceerde vorige week een website waarop consumenten kunnen vinden uit welke fabriek hun huismerkproducten komen. Niet alle fabrikanten zijn hier blij mee.

Zo beraadt koekjesfabrikant Bolletje zich op stappen tegen Kassa! Aanleiding is de uitzending van zaterdag, waarin een vrouw beweert dat Beschuit Albert Heijn Naturel wordt gemaakt in de fabriek van Bolletje in Almelo. Volgens haar krijgen de ‘eigen’ naturel beschuiten de ene dag een wikkel van Bolletje. Die kosten per rol 73 cent in de supermarkt. De andere dag zou er een AH-wikkel omgaan en daarvoor betaalt de klant 63 cent per rol.
“Daar zijn wij natuurlijk niet blij mee”, reageert marketing manager Eric Welles van Bolletje in de regionale krant Tubantia. „Want het programma wekt een indruk dat het om hetzelfde product gaat en dat is niet waar. Bolletje heeft sinds jaar en dag een eigen unieke receptuur voor haar beschuiten. Dat zie je alleen al aan de inkepingen die kenmerken zijn voor onze beschuiten. Bolletje maakt beschuiten voor anderen, maar altijd volgens een andere receptuur.” Welles verwijt Kassa! geen hoor en wederhoor te hebben toegepast.
De site waarkomthetvandaan.nl staat inmiddels vol met huismerkproducten met daarbij de naam van de producent vermeld. Zo komen vanille vla van Mellinde en vla van Super de Boer, melk van Mellinde en Super de Boer, melk van Albert Heijn en Euroshopper slagroom allemaal uit de fabriek van FrieslandCampina. Woordvoerder Rob van Dongen geeft in een reactie aan dat de meeste producten een net iets andere receptuur kennen en dat er daarom wel degelijk onderscheid is tussen A- en huismerk. “Neem onze Chocomel. Dat is niet te vergelijken met de huismerkvariant.”
De knakworstjes van AH worden overigens gemaakt bij Struik en Lotus maakt onder meer de mergpijpjes van Aldi. Bavaria produceert ook Euroshopper en Hollandia-bier. Douwe Egberts maakt de Markus Koffie voor Aldi en Mora de kroketten voor AH.

Bron: