MenuLevensmiddelenkrant

Supers lijden het minst onder omzetkrimp

 LEIDSCHENDAM - Supermarkten hebben het minste last van de omzetkrimp in de detailhandel. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vanochtend gepubliceerd werden.

 In augustus behaalde de detailhandel 7,7 procent minder omzet dan een jaar eerder. Het volume kromp met 7,1 procent, terwijl de prijzen met 0,7 procent daalden. De prijsdalingen zijn veroorzaakt door een daling van de brandstofprijzen.

Supermarkten lijden het minst onder de forse omzetkrimp. De omzet in augustus daalde ‘slechts’ met een bescheiden 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het volume in de supers daalde echter sterker met 2,4 procent, maar omdat in dezelfde periode de prijzen met 1,1 procent stegen bleef een sterke omzetval in de supermarkten uit.

Andere sectoren binnen detailhandel leden harder. Speciaalzaken in food leverden 7,8 procent in. De omzet in non-foodwinkels liep in augustus met 11,4 procent terug, in tankstations bedroeg de omzetkrimp 12,7 procent. Kleding- en elektronicawinkels leden het hardst met een krimp van 15 procent.

De negatieve omzetontwikkeling heeft deels te maken met de samenstelling van koopdagen in augustus. Augustus 2009 had een maandag meer en een vrijdag minder ten opzichte van augustus 2008. Na een correctie voor dit effect komt de totaalomzet van de detailhandel bijna 6 procent lager uit.

Bron: