MenuLevensmiddelenkrant

Chávez legt beslag op hypermarkten

CARACAS - Hugo Chávez, president van Venezuela, kondigt aan dat hij de supermarktketen Almacenes Exito wil nationaliseren, omdat het bedrijf de prijzen zou hebben verhoogd.

Dit ondanks de uitdrukkelijke waarschuwing van Chavez dat winkels de recente devaluatie van de bolivar niet mochten aangrijpen om de prijzen te verhogen. Almacenes Exito is grotendeels in handen van het Franse supermarktconcern Casino. Het feit dat de keten wordt geleid door buitenlanders lijkt een belangrijke reden voor Chavez om tot actie over te gaan. “Hoe lang laten we multinationals hier komen en dit doen?”, zei Chavez volgens internationale persbureaus.

Stroom
Venezuela heeft grote economische problemen. Het land importeert circa 90 procent van de consumentengoederen en de inflatie dreigt dit jaar sterk op te lopen. Daarbij is er een gebrek aan elektriciteit. Door de aanhoudende droogte is het waterpeil bij de belangrijkste dam van het land tot een zeer laag niveau gezakt. Om het tekort op te vangen, kondigde de overheid al aan dat er op bepaalde uren van de dag geen stroom geleverd zal worden. Er werden de afgelopen week al enkele winkels van Almacenes Exito tijdelijk gesloten. De keten bezit supermarkten in de hoofdstad Caracas en diverse andere steden.

Bron: NRC / De Volkskrant