MenuLevensmiddelenkrant

Verburg: 'Retailers doen al veel aan duurzaamheid'

 LEIDSCHENDAM – Centraal in het streven naar verduurzaming van voedsel staat de vraag hoe duurzaamheid meetbaar gemaakt kan worden en hoe het verschil te dichten is tussen wat men als burger vindt en als consument koopt.

Dit zegt minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) tegenover Levensmiddelenkrant. “Want voor de deur van de supermarkt zeggen mensen dat ze duurzaamheid belangrijk vinden, maar eenmaal in de winkel kopen ze vaak toch weer een stuntaanbieding vlees.” Vorige week donderdag maakte Verburg een bustour langs bedrijven die volgens het ministerie een impuls geven aan de verduurzaming van voedsel. De bus stopte onder meer bij de Jumbo in Leidschendam. Verburg is te spreken over de initiatieven die vanuit de levensmiddelensector worden genomen. “Retailers doen al heel veel op duurzaamheidsgebied. In de wijze waarop ze producten uitstallen en aanprijzen, proberen ze consumenten een biologische of duurzame keuze te laten maken. Consumenten kiezen er dus uiteindelijk zelf voor, maar als de verleiding ook door de supermarkt wordt gestimuleerd, gaan we de goede kant op. Zoals het vaak gaat vormt zich eerst een kleine kopgroep. Het is mijn doel om daarna ook het peloton mee te krijgen.”

Dynamisch

In het streven naar minder logo’s is nu gekozen voor het ontwikkelen van een Informatie Systeem Verduurzaming Voedsel (ISVV). Verburg: “De bedoeling is dat over enige tijd, zo snel mogelijk, consumenten heel gemakkelijk de duurzame producten kunnen vinden die ze zoeken. Ze kunnen daarbij een keuze maken voor duurzaamheid op het gebied van bijvoorbeeld milieu, dierenwelzijn of foodmiles. Het informatiesysteem is dynamisch, het kan zich blijven ontwikkelen. Een logo plak je ergens op en vervolgens hoop je maar dat iedereen weet waar zo’n logo voor staat en dat het ook na een jaar nog van kracht is. Wat wij willen is meer dynamiek, overzichtelijkheid en heel snel de informatie die consumenten overtuigt om de juiste keuzes te maken.”

 

Een  interview met minister Verburg is te lezen in Levensmiddelenkrant week 06. Het bezoek van de minister aan de Jumbo in Leidschendam en een deel van het interview is te zien op Vaknet-TV. Ga voor de filmpjes naar www.levensmiddelenkrant.nl/vaknet/archief

Bron: