MenuLevensmiddelenkrant

Bierbrouwers in hoger beroep tegen megakartelzaak

BRUSSEL - Heineken, Grolsch en Bavaria trekken vandaag en morgen alles uit de kast om een mega kartelboete ongedaan te maken. Na bijna drie jaar dient het hoger beroep in de grote bierzaak.

Eind jaren negentig zou er sprake geweest zijn van illegale prijsafspraken tussen de drie bierbrouwers. Dit leverde drie jaar geleden een van de hoogste boetes ooit op: 274 miljoen euro. Eurocommissaris Kroes sprak van een hardcore kartel. Heineken, Grolsch en Bavaria hadden destijds 98 procent van de bierproductie en 92 procent van de Nederlandse bierconsumptie in handen. Volgens Kroes kwamen verschillende vertegenwoordigers destijds regelmatig bij elkaar om afspraken te maken over de bierprijzen voor de horeca en de supermarkten en waren deze gesprekken tot in de bestuurstop van de brouwers bekend. Interbrew meldde dat de agenda’s die als bewijsmateriaal konden dienen in 1998 vernietigd zijn.

Onvoldoende bewijs
De brouwers vinden echter dat er onvoldoende bewijs is voor de afspraken en dat er te lang (zeven jaar) over het onderzoek is gedaan. Bovendien zou het onderzoek niet zorgvuldig genoeg zijn uitgevoerd. Bierbrouwer AB-Inbev hoeft zich, ondanks verdenkingen van deelname aan het kartel, niet in de rechtszaal te verantwoorden, omdat de brouwer de zaak destijds aankaartte. De brouwer heeft toen een fikse kartelboete gekregen en biechtte uit angst voor verder bestraffingen de zaak op.

Bron: De Financiële Telegraaf