MenuLevensmiddelenkrant

Tomatenplukkers Ahold in actie voor beter loon

AMSTERDAM - Ahold heeft afgelopen week gesproken met een delegatie van Amerikaanse tomatenplukkers over een hoger salaris. De werknemers uit Florida zijn afgereisd naar het hoofdkantoor in Amsterdam om hun beklag te doen over de arbeidsomstandigheden.

De plukkers worden vertegenwoordigd door de Coalition of Immokalee Workers (CIW), waarvan bestuurder Lucas Benitez bij het eerste gesprek aanwezig was. Benitez spreekt over ‘moderne slavernij’. De tomatentelers zouden hun werknemers uitbuiten. Deze telers leveren tomaten aan de Amerikaanse supermarktketens van Ahold, Stop & Shop en Giant.

In een interview met Trouw is Benitez optimistisch over het gesprek. De Amerikaanse vakbond hoopt dat Ahold een overeenkomst zal ondertekenen, waarbij het bedrijf de telers er op aanstuurt voor betere werkomstandigheden en hoger salaris te zorgen. “Er is serieus geluisterd naar ons verhaal. Of dat ook tot een akkoord leidt, zien wij in juni.” Dan zal Ahold nogmaals met de CIW om de tafel gaan zitten.

Ahold laat weten deskundigen ter plaatse te laten kijken naar de situatie van de tomatenplukkers. “Wij verkopen producten die voldoen aan onze eisen voor voedselveiligheid en voor de manier waarop zij tot stand zijn gekomen. Alle informatie die wij krijgen helpt. Wij gaan de situatie opnieuw bekijken en praten in juni opnieuw.” Volgens de CIW tekenden ook ketens als Taco Bell, McDonald’s, Burger King en supermarkt Whole Foods Market een dergelijk akkoord.

Bron: Trouw