MenuLevensmiddelenkrant

Viswijzer hekelt alternatieve eet-viswijzer

TURNHOUT - Het wetenschappelijke maandblad EOS gooit het met de eet-viswijzer over een andere boeg. Hierbij draait het niet om duurzame issues als overbevissing, maar om het welzijn van de mens. De reguliere Viswijzer is, net als het Voedingscentrum, niet blij met de alternatieve advieslijst.

Visconsumenten die verantwoord boodschappen doen met de Viswijzervan Stichting Noordzee en het Wereldnatuurfonds als leidraad lopen volgens EOS achter de feiten aan. Volgens het maandblad is het veel belangrijker om te weten hoeveel dioxines, zware metalen, medicijnen of pesticiden de vis bevat. Niet het uitsterven van soorten, maar de gezondheid van de mens staat hier voorop.

Tegenstrijdig
Elf soorten krijgen op de eet-viswijzer groen licht. Dit zijn ondermeer Aziatische garnalen en zeebrasem. Soorten die op de reguliere Viswijzer juist ten strengste worden afgeraden, omdat ze met overbevissing worden bedreigd. Andersom worden haring en verantwoord gevangen zwaardvis door de Vijswijzer zeer aangeraden, terwijl de eet-viswijzer deze afkeurt. Wie zowel om het milieu als om het welzijn van het eigen lichaam wil denken doet er verstandig aan rivierkreeften en oesters op het menu te zetten. Deze vissoorten krijgen op beide lijsten het predicaat “oké”. Ook de Nederlandse mosselen blijken een uitstekende keuze.

Omega-3
Het Voedingscentrum is niet blij met de alternatieve viswijzer van het blad. De vette vissoorten die op de lijst worden afgeraden bevatten volgens de gezondheidsorganisatie namelijk ook de essentiële Omega-3 vetzuren die bijdragen aan het behouden van de gezondheid. “En dat wordt in het overzicht niet meegewogen. Deze goede effecten zijn belangrijker dan de kleinere kans op gezondheidsschade door bijvoorbeeld dioxines.” Ook Christien Absil, de drijvende kracht achter de reguliere Viswijzer, is niet gelukkig met de eet-viswijzer. “Giftige stoffen in zeeën en oceanen zijn zeker ook een probleem, maar de situatie wordt steeds beter, terwijl de kans op uitsterven van vissoorten alleen maar toeneemt.” Daarnaast wil Absil graag in gesprek blijven met vissers, die steeds vaker overstappen op duurzame vismethoden. “Zij reageren snel lichtgeraakt op adviezen om geen vis te eten. Als het niet nodig is, doen we dat dus liever niet.”

Bron: Volkskrant