MenuLevensmiddelenkrant

Brood wellicht duurder door droogte

MOSKOU – Door de droogte in Rusland en omringende landen is de prijs van graan geëxplodeerd. Hierdoor kan brood binnenkort duurder worden.

Speculanten storten zich momenteel op de termijnmarkt uit vrees dat de Russische oogst dit jaar flink zal tegenvallen, zo schrijft de Financiële Telegraaf. De droogte in centraal Rusland is inmiddels een ernstige bedreiging gaan vormen voor de graanoogst. De verwachtingen zijn dat er veertig miljoen ton geoogst kan worden, tegen 60 miljoen ton normaal. Ook in Kazachstan en delen van Noordwest-Europa valt de oogst tegen als gevolg van de droogte. Oekraïne kampt juist met veel regen waardoor de magere oogst ook nog aan kwaliteit inboet.

Onduidelijkheid over mogelijke exportbeperkingen voor graan zorgen er ook voor dat handelaren massaal proberen tarwe in te kopen op de termijnmarkt, aldus Trouw. Eind juni was de prijs voor graan op de beurs in Parijs met ruim 145 euro per ton nog historisch laag. In juli stegen de prijzen echter met 34 procent, de snelste stijging in een maand sinds 1973. Maandag werd de grens van 200 euro per ton gepasseerd en voor het sluiten van de handel werd er even 211 euro per ton betaald. Analisten verwachten echter geen herhaling van de prijsexplosie in 2008. In de VS wordt een recordoogst voor tarwe verwacht. Ook zijn de wereldwijde voorraden door een recordproductie in 2009 flink toegenomen.

Bron: DFT / Trouw