MenuLevensmiddelenkrant

Portret: 'Meneer Albert' Heijn

 NIEUWVEEN - Met het overlijden van Albert Heijn komt een einde aan een hoofdstuk van de blauwe formule. Heijn was onder andere verantwoordelijk voor de introductie van de streepjescode in Nederland en stond aan de wieg van de zelfbedieningswinkels.

Binnen de formule ook wel bekend als ‘meneer Albert’ verwierf Heijn faam in het bedrijf. In 1949 startte hij op 22-jarige leeftijd zijn loopbaan bij de onderneming, waar hij twee jaar later medeverantwoordelijk was voor de invoering van zelfbediening. Het winkelmandje en het winkelkarretje maakten zijn entree en later ook de streepjescode. Heijn werd voor de introductie van het registratiemiddel zelfs gedecoreerd door de Belgische koning. Ook producten als de Mars, snelkookrijst, oploskoffie, de babyvoeding van Nutricia en hapklare brokken voor honden en katten zijn door de formulevader geïntroduceerd.

Populair

Tijdens het honderdjarig bestaan van de formule beleefde de familie Albert Heijn een zwarte periode. In 1987 wordt de broer van Albert Heijn, Gerrit Jan, ontvoerd en komt daarbij om het leven. In 1989 vertrekt Heijn uit de formule en komt het familiebedrijf voor het eerst in de handen van iemand van buiten de familie. Pierre Everaert nam toen het roer over. In zijn zeventwintigjarige loopbaan was Heijn populair maar ook gevreesd bij het personeel. Niets ontging hem bij bedrijfsbezoeken: gedeukte blikken, onverzorgde producten en brutaal personeel. In 1958 werd Heijn president van het Albert Heijn Detailbedrijf en drie jaar later in 1962 klom hij op tot voorzitter van de raad van bestuur van Albert Heijn. Onder zijn leiding werd het bedrijf getransformeerd tot Ahold en schoven drogisterijketens Etos en De Tuinen, slijterij Gall & Gall en snoepconcern Jamin bij het bedrijf aan.

Actief

Na zijn aftreden als bestuursvoorzitter bleef Albert Heijn bijzonder actief in het bedrijfsleven. Hij was, naast Ahold, commissaris bij ABN Amro, Transavia, Reesink en Randstad. Ook lokaal bleef hij betrokken bij de maatschappij als voorzitter van de Zaanse Schans en lid van de Rotary Club in Zaandam. Albert Heijn sleet zijn laatste levensjaren hoofdzakelijk in Engeland. Samen met zijn vrouw dreef hij nog jaren enkele winkels, een brasserie, een restaurant en een bed-and-breakfast.

Bij dit bericht enkele foto's uit de loopbaan van Albert Heijn. 

Bron: ANP/Telegraaf