MenuLevensmiddelenkrant

Tweede Kamer wil uitstel debat koopzondagen

NIEUWVEEN -  Het voor donderdag geplande debat over een wetsvoorstel om het aantal koopzondagen uit te breiden wordt uitgesteld tot na de verkiezingen van 2 maart. Dat bevestigt VVD-Kamerlid Erik Ziengs, naar aanleiding van berichtgeving van het Reformatorisch Dagblad.

Ziengs wil, samen met collega’s van CDA, PVV, ChristenUnie en SGP, een onderzoek van brancheorganisatie CBW-MITEX afwachten. Winkeliers zouden ontevreden zijn over gemeentelijke besluiten om koopzondagen in te voeren. Het wetsvoorstel van GroenLinks en D66 legt de besluitvorming over koopzondagen in het geheel bij gemeenten. “We moeten dit voorstel zorgvuldig behandelen. Als er MKB’ers zijn die twijfels hebben moet daar goed naar gekeken worden om een goede afweging te kunnen maken”, aldus Ziengs. "Volgens ons zorgt het voorstel dat nu op tafel ligt voor concurrentievervalsing, omdat de ene gemeente kan kiezen voor een koopzondag en de andere kan besluiten dit niet te doen.”

Beperkte speelruimte
Vorig jaar werd een wet van toenmalig minister Van der Hoeven (Economische Zaken) aangenomen die de speelruimte van gemeenten om koopzondagen in te stellen beperkte. In het regeerakkoord is afgesproken dat aan de huidige situatie van koopzondagen niets verandert, waardoor het voorstel van Van der Hoeven blijft staan. De VVD voerde eerder juist campagne om de openingstijden aan de winkeliers over te laten. Ondanks dat VVD en CDA volgens het regeerakkoord het voorstel van D66 en GroenLinks niet zullen steunen, kan deze mogelijkheid toch op een meerderheid rekenen.

Bron: Nu.nl