MenuLevensmiddelenkrant

Ten Have: btw-plan moet van tafel

NJKERK - Het Vakcentrum heeft grote bezwaren tegen het plan van de staatsecretaris van Financiën, Frans Weekers, om de btw-tarieven gelijk te trekken. “Het huidige economische klimaat maakt dat de meeste ondernemers niet tegen een stootje kunnen”, zegt Vakcentrum-voorzitter Harrie ten Have.

De plannen om de verlaging van de belasting op arbeid te financieren door het hogere en lagere btw-tarief samen te voegen tot een tarief van 19 procent, stuit op weerstand bij de ondernemersorganisatie. Ook moet vooruitlopend op het samenvoegen van de tarieven niet het lage tarief van 6 naar 8 procent worden verhoogd.

Grensregio

“Het huidige bedrijfseconomische resultaat in de sector is broos. Het idee van de staatssecretaris om te sleutelen aan het btw tarief komt dan ook op een zeer ongelukkig moment. Btw verhoging betekent dat de dagelijkse boodschappen 640 miljoen euro per jaar duurder worden. Dat dit de omzet onder druk zet is duidelijk. Ook is het de vraag hoe een dergelijke maatregel gaat uitpakken voor de ondernemers in de grensregio”, aldus Ten Have dinsdag in zijn toespraak tijdens de Dag van het Vakcentrum.

Overleg

Volgens Ten Have zijn er meer dan voldoende redenen om de btw-plannen van tafel te vegen. Tijdens het Tweede Kamer overleg over de fiscale agenda op maandag 6 juni moet hierover al duidelijkheid komen, vindt hij.

Bron: Levensmiddelenkrant