MenuLevensmiddelenkrant

FNLI verbaasd over vermelding portiegrootte 100 gr

RIJSWIJK - De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is tevreden over de herziening van de etiketteringswetgeving door het Europees Parlement (EP), maar is verbaasd dat de Dagelijkse Voedingsrichtlijn niet langer per portie, maar per 100 gram of 100 ml vermeld mag worden.

Het Europees Parlement heeft besloten dat herkomstetikettering alleen verplicht wordt voor onverwerkt vlees (varken, schaap, geit- en rundvlees kent al langer deze verplichting) en pluimvee. “Een impactassessment moet nu binnen twee jaar worden uitgevoerd door de Europese Commissie naar de (on)mogelijkheden van een uitgebreidere verplichte herkomstetikettering. De FNLI ziet de uitkomsten van die impactassessment met vertrouwen tegemoet. Deze zal namelijk uitwijzen dat verplichte herkomstetikettering praktisch onuitvoerbaar is (zonder kostenverhoging) voor allerlei productcategorieën”, aldus de FNLI.

Transvet
De organisatie is positief over het feit dat de hoeveelheid transvet niet verplicht geëtiketteerd hoeft te worden. “Wel zijn we verbaasd dat de Dagelijkse Voedingsrichtlijn niet langer per portie, maar per 100 gram of 100 ml vermeld mag worden. Deze vorm van presentatie zorgt voor verwarring bij consumenten.” Verder is de FNLI teleurgesteld dat er niet is gekeken naar de mogelijkheid om informatie op andere manieren dan het etiket met de consument te delen. “De grenzen van het etiket zijn bereikt, maar de vraag naar meer informatie over het product niet.”

Leesbaarheid
Om de leesbaarheid van etiketten te verbeteren heeft het EP ingestemd met het voorstel tot een minimale lettergrootte van 1,2 mm. De huidige lettergrootte is vaak 0,8 tot 0,9mm. De FNLI is echter van mening dat andere aspecten als contrast, kleurkeuze en soort verpakkingsmateriaal minstens zo’n groot effect hebben op de leesbaarheid. “Het effect van de minimale lettergrootte is dat veel etiketten of productverpakking groter moeten worden om alle verplichte informatie op af te kunnen drukken, met als gevolg meer verpakkingsafval.”

De nieuwe voorschriften gaan gelden vanaf drie jaar na publicatie, verwacht voor 1 januari 2012. Dit geeft bedrijven ongeveer drie jaar om alle etiketten te herzien. “Deze tijd is hard nodig om alle aanpassingen door te voeren”, aldus de FNLI.

Bron: