MenuLevensmiddelenkrant

CBL tegen afschaffen laag btw-tarief

LEIDSCHENDAM – Supermarktkoepel CBL is tegen het afschaffen van het lage btw-tarief van 6 procent op levensmiddelen. De Europese Commissie zegt dat afschaffing van verlaagde btw-tarieven of beperking daarvan wellicht nodig is om het stelsel te hervormen.

“Als er wordt besloten om de 6 procent btw op levensmiddelen af te schaffen en boodschappen worden ineens 13 procent duurder, dan gaan heel veel mensen dat zeker voelen in hun portemonnee. Zeker onder de huidige economische omstandigheden”, aldus woordvoerder Miranda Boer van het CBL. Ze denkt niet dat mensen heel veel minder boodschappen gaan doen op het moment dat de btw stijgt: “Je moet toch blijven eten en drinken.”

Hervorming
Insteek van een eventueel nieuw stelsel is om het makkelijker te maken voor bedrijven en minder fraudegevoelig, zo meldde de EC dinsdag. Het btw-stelsel dat nu wordt gehanteerd is al veertig jaar oud en volgens de EC aan hervorming toe. Versimpeling is daarbij het kernwoord. Daaruit volgt ook het idee om één lijn te trekken in btw-tarieven. In sommige landen kan het normale tarief dan wel een stuk naar beneden. De komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt.

Eerdere plannen
In april van dit jaar kwam het lage btw-tarief ook al ter sprake toen Staatssecretaris Weekers van Financiën een plan lanceerde om het tarief van 6 procent geleidelijk te verhogen naar 19 procent. Een meerderheid Tweede Kamer was toen tegen, evenals belangenorganisaties. Het CBL en het Vakcentrum waren toen 'mordicus tegen' een eerste verhoging naar 8 procent. Volgens de organisatie zou die verhoging van 2 procent al betekenen dat de dagelijkse boodschappen 640 miljoen euro per jaar duurder worden.

Bron: Levensmiddelenkrant.nl