MenuLevensmiddelenkrant

Productie Prodent van Amersfoort naar Frankrijk

AMERSFOORT - Unilever hevelt de productie van tandpastamerken Prodent en Zendium over naar het Franse Compiègne, schrijft Trouw. In de Amersfoortse fabriek verliezen 55 mensen hun baan.

Redenen om uit te wijken naar Frankrijk zijn schaalgrootte en de gunstige kansen om uit te breiden. Prodent blijft wel bestaan, maar wordt ondergebracht in de productie van Signal, het wereldmerk waarmee de producent concurreert met andere reuzen als Colgate en Oral B.

Directeur Hans Hermans vertelt in Trouw dat Prodent in Nederland nog steeds marktleider is op het gebied van verkochte aantallen tubes, maar die positie in omzet niet kan waarmaken. Zendium is het premium-product van Unilever. Behalve de twee genoemde merken maakte Unilever in Amersfoort ook jarenlang de huismerktandpasta’s van HEMA en Albert Heijn. Unilever nam de fabriek twee jaar geleden over van Sara Lee.

Prodent Amersfoort is momenteel goed voor 50 miljoen tubes per jaar. Op het hoogtepunt was dat 110 miljoen. In de hoogtijdagen was de fabriek in Amersfoort broodheer van 550 medewerkers. In die tijd maakte toenmalig eigenaar Sara Lee in het historische gebouw aan de rand van het stadscentrum ook zeep en Tana-schoensmeer. De komende maanden bouwt Unilever de productie af. In de fabriek werd sinds 1936 tandpasta gemaakt.

Bron: Trouw