MenuLevensmiddelenkrant

Slechte kerstmaand Tesco: winstwaarschuwing

LONDEN - Na zeer tegenvallende verkopen in de feestmaand december heeft Tesco, de grootste Britse supermarktketen, een winstwaarschuwing afgegeven. De verkopen in de zes weken voor 7 januari lagen 2,3 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Op de berichtgeving moest het aandeel Tesco op de beurs van Londen gisteren zestien procent in waarde prijsgeven, goed voor een bedrag van bijna vijf miljard euro. Tesco is in de afgelopen kerstperiode met name op de eigen thuismarkt afgetroefd door concurrerende retailketens als Asda, Sainsbury’s en Morrisons die vooral met kortingsbonnen reclame maakten. Tesco zette haar troeven in december op grootschalige prijsverlagingen. Deze hebben echter niet tot het voor het bedrijf gewenste resultaat geleid, aldus topman Philip Clarke. Hoewel de resultaten in Groot-Brittannië achterblijven, doet Tesco internationaal wel goede zaken. Met name door de omzetgroei in Azië namen de verkopen met 5,2 procent toe.

Sluiting
Tesco heeft aangekondigd honderden miljoenen ponden te gaan investeren in de verbetering van de beleving en service in haar winkels en minder te gaan spenderen in de opening van nieuwe grote filialen. In de Verenigde Staten sluit Tesco de komende weken twaalf Fresh & Easy filialen als gevolg van tegenvallende verkoopresultaten in 2011. De sluiting zou slechts ‘tijdelijk’ zijn. Later in het jaar zouden er volgens het bedrijf in andere staten wel weer nieuwe Fresh & Easy winkels geopend gaan worden.

Bron: Levensmiddelenkrant