MenuLevensmiddelenkrant

Week en Held van de Smaak komen dichterbij

NIEUWVEEN - Het is bijna zover: van 29 september tot en met 7 oktober wordt de Week van de Smaak gevierd in heel Nederland. Bijzonder in dit kader is de verkiezing van de Held van de Smaak; dit jaar iemand met een aardappel-achtergrond.

Het succes van de Week van de Smaak stoelt op het enthousiasme van de deelnemers. Zorginstellingen, restaurants, speciaalzaken, scholen, boerderijen en zelfs hele winkelstraten haken aan met bijzondere activiteiten. Die variëren van streekmarkten, proeverijen en smaakworkshops, tot culinaire fietsroutes, themamenu's en Boergondische feestmalen op het boerenerf.

Thema
Ieder jaar kiest de Week van de Smaak een thema of productgroep waar extra de nadruk op wordt gelegd. In de editie van 2012 staat de aardappel centraal. De aardappel is immers nog steeds de basis van de Nederlandse keuken. Daarnaast is de aardappelsector volop in beweging ;aan de ene kant in de richting van steeds duurzamer teeltmethoden, en aan de andere kant op het gebied van productinnovatie, rasontwikkeling en smaak.

Hoofdstad van de Smaak
Samen met de omliggende gemeenten is Amersfoort uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak 2012. Hoogtepunten in Amersfoort zijn onder meer de landelijke opening van de Week van de Smaak en de Smaak van de Streek markt en op zaterdag 29 september en een week later, op 6 oktober het aardappel oogstfeest, waarbij Pierre Wind een speciale aardappelsmaakles aan de kinderen geeft,, Ook is er een oogstrelende thematische fototentoonstelling op de traverse van het NS station. Daarnaast haken vele restaurants uit de omgeving aan met een speciaal ‘streekmenu’.

Held van de Smaak
De finalisten voor de Held van de Smaak zijn:

Groningen: Menko van Zwol, Van Zwol Landbouw uit Spijk
Friesland: Jaap Wilman, Broersma State uit Engwierum
Drenthe: Lambert Sijens, De Tuinen van Weldadigheid uit Veenhuizen
Overijssel: Jan Overesch, Overesch Ecologische Landbouw uit Raalte
Flevoland: Niek en Michiel Vos uit Kraggenburg
Gelderland: Erik Smeenk en Wilma Kraaij, Tuinderij Klein Broekhuizen uit Wehl
Utrecht: Edith Lammerts van Bueren, Louis Bolk Instituut uit Driebergen
Noord-Holland: Jan Klaver, Aardappelhof uit Medemblik
Zuid-Holland: Henk Scheele, Rene de Zeeuw en Gerrit Rozendaal, De Hoeksche Hoeve uit ‘s Gravendeel
Noord-Brabant: Ton Verhaar, Hutten Catering uit Veghel
Limburg: Jac Nijskens, Historische Groentenhof uit Beesel
Zeeland: Hans Everse, Cleijenborch CulinR uit Colijnsplaat

Kijk voor meer informatie op www.weekvandesmaak.nl en www.hoofdstadvandesmaak.nl

Bron: Levensmiddelenkrant.nl