MenuLevensmiddelenkrant

Branche houdt kaken op elkaar over fraudeschandaal

NIEUWVEEN - De Belastingdienst mag dan een forse groep voormalig Super de Boer-ondernemers verdenken van grootschalige fraude, brancheorganisaties geven geen kik over het schandaal.

Volgens directeur Geert Vredeveld van Vredeveld Training en Advies, specialist in onder andere crisismanagement, een wijs besluit. “Zwijgen is beter dan een nu een verhaal vertellen dat later niet waar blijkt te zijn.” Het CBL wil geenszins ingaan op de invallen bij zes voormalige Super de Boer-winkels en de beschuldiging van grootschalige fraude door bijna de helft van de ondernemers van de opgeheven formule sinds 2006. Voorzitter van het Vakcentrum Harrie ten Have zegt ‘onvoldoende geïnformeerd’ te zijn om te reageren op de zaak. “Ik heb geleerd dat het dan beter is om niks te zeggen.”

Distantiëren

Oud-directeur van Super de Boer Niels Onkenhout laat in een schriftelijke reactie weten afstand te nemen van alle mogelijke vormen van belastingontduiking of boekhoudfalsificatie. “Hoewel wij geen kennis hebben over de aard en omvang van de verdachte situaties, wil ik als directeur van Super de Boer en mede namens Jumbo Groep Holding benadrukken dat wij ons vanzelfsprekend hiervan distantiëren.”

Stigma

De verdachte ondernemers hoeven zich voor stigmatisering door de Nederlandse consument geen zorgen te maken, vindt Vredeveld. “Het imagoverlies bij de consument is relatief kort. Voor de vakbroeders ligt dat anders. Daar blijft het langer in het geheugen.” Volgens Vredeveld is het niet onlogisch dat de markt stil blijft. “Je bent pas schuldig als dat door een rechter is vastgesteld. Een positieve actie vanuit Jumbo kan nu al veel goed doen. Vervang de negatieve berichten door iets positiefs. Mensen onthouden namelijk het laatste nieuws.”

Lees meer over de fraudezaak in de nieuwste editie van Levensmiddelenkrant. Vraag hier een abbonnement aan of ontvang eenmalig een gratis nummer.

Bron: