MenuLevensmiddelenkrant

'Eerste haring weer lekker zacht en vet'

SCHEVENINGEN - De nieuwe haring is zoals het hoort ‘lekker zacht en vet’. Zondag werden de eerste maatjesharingen van het seizoen in Scheveningen aan land gebracht en de kenners zijn erg tevreden over de kwaliteit.

De Wiron 5 en de Wiron 6 brachten de haring aan land. Beide schepen zijn een week op zee geweest om ter hoogte van Schotland de eerste nieuwe haring te vangen. Ze brachten 20.000 vaatjes met in totaal 100.000 kilo haring aan wal. Keurmeester Peter Koelewijn liet maandag op Radio 1 weten erg tevreden te zijn met de kwaliteit van de haring. De vis heeft voldoende plankton kunnen eten en dat draagt bij aan de goede smaak van de vis. Bovendien heeft de vis een vetpercentage van tussen de 19 en 21 procent, en dat kan eigenlijk niet beter volgens de keurmeester.

De Wiron schepen zijn nog de enige Nederlandse schepen die haring in Scheveningen aanlanden. Het overgrote deel van de nieuwe haring wordt door Noorse en Deense vissers gevangen. In totaal wordt er jaarlijks 25.000 ton haring gebruikt voor de verwerking tot maatjesharing. De gehele jaarvoorraad wordt in een periode van zes weken (van half mei tot eind juni) gevangen en direct ingevroren.

Jeugdsportfonds
Woensdag wordt het eerste vaatje geveild in Scheveningen tijdens de officiële start van het haringseizoen. De opbrengst van het eerste vaatje gaat naar het Jeugdsportfonds.

Bron: Levensmiddelenkrant