MenuLevensmiddelenkrant

Klant rekent aan de kassa vaker maar minder af

NIEUWVEEN – Het af te rekenen bedrag per kassabon is vorige week opnieuw gedaald. Dankzij een groeiend aantal transacties in de supermarkten blijft de totale omzetdaling beperkt tot 1,5 procent.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde GfK Supermarktkengetallen. Ten opzichte van week 32 in 2011 daalde de omzet per kassabon vorige week met 4,1 procent (-1,4 procent in week 31). Het totaal aantal transacties steeg echter met 2,7 procent, hierdoor bleef de omzetdaling in week 32 beperkt tot 1,5 procent.

Vakantieperiodes
De omzet per kassabon vertoont in de zomermaanden altijd een grillig verloop. Tot week 30/31 bleef deze nog aardig in de pas lopen met de afgelopen twee jaar. Sinds afgelopen week is het gemiddelde transactiebedrag onder die trend gedoken. Onderzoeksdirecteur Joop Holla wijst er desgevraagd op dat dit laatste kan worden veroorzaakt door verschoven vakantieperiodes in 2012. “Wel is het is zo dat de omzet per kassabon al een tijdje aan het dalen is. Consumenten zijn door de crisis breder georiënteerd en doen bij meerdere supermarktformules boodschappen. Hierdoor staat het volume onder druk en het verklaart tevens de stijging van het aantal transacties.”

Bron: GfK