MenuLevensmiddelenkrant

Eerste ASC-kweekvis bij AH, C1000 en Jumbo

UTRECHT - De Aquaculture Stewardship Council heeft vandaag het ASC-keurmerk voor verantwoord gekweekte vis gelanceerd. De eerste kweekvis die bij C1000, Jumbo en Albert Heijn in de schappen ligt is een Indonesische tilapia.

Bij Albert Heijn is de kweekvis onder het puur&eerlijk-merk te vinden, Jumbo en C1000 leggen de tilapia onder het huismerk in de koeling. Het ASC-keurmerk is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH). De eerstvolgende vissoorten die een ASC-certificatie krijgen zijn pangasius in het najaar van dit jaar. Later volgen tweekleppige schelpdieren, zoals venusschelpen, mosselen en oesters. De standaarden voor garnalen en forel zijn nog in ontwikkeling. Het vismerk Queens mag vanaf nu ook voor haar tilapia het ASC-keurmerk voeren.

Milieu

De vraag naar eiwitrijke vis neemt wereldwijd snel toe, zegt Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds. “Als we niets doen, zal dat grote gevolgen hebben voor de natuur. Vis- en garnalenkwekerijen in Azië hebben veel waardevol mangrovebos ernstig aangetast, terwijl die gebieden fungeren als kraamkamer voor de oceaan en natuurlijke kustbescherming. Kweekvis kan bijdragen aan het voeden van de groeiende wereldbevolking, maar alleen als dat op een verantwoorde manier gebeurt.” De introductie van ASC-gecertificeerde tilapia is nu de eerste stap volgens Van de Gronden. “Maar straks liggen ook andere producten met ASC-keurmerk in de winkel of op het bord in het restaurant. De keuze voor verantwoord gekweekte vis is straks de normaalste zaak van de wereld.’’

Bron: Levensmiddelenkrant