MenuLevensmiddelenkrant

ING: productiekrimp in voedselindustrie verwacht

AMSTERDAM - De voedingsindustrie in ons land verwacht voor dit jaar een productiekrimp van anderhalf procent. De oorzaak is de economische crisis waardoor consumenten minder aan eten en drinken uitgeven en de tegelijkertijd hoge prijzen van grondstoffen als suiker, graan, maïs en sojabonen.

Dat stelt het ING Economisch Bureau in een woensdag gepuliceerd rapport.. De prijs van suiker is de afgelopen maanden gestegen doordat overvloedige regen de Braziliaanse suikerproductie heeft verstoord. Extreme droogte in de VS dit voorjaar heeft de oogst van maïs en sojabonen negatief beïnvloed. Door deels mislukte oogsten steeg in juli de prijs van mais met 23 procent. Veehouders zijn vervolgens voor het voer voor hun dieren overgestapt op tarwe, waardoor ook hiervan de prijzen met 19 procent stegen.

Afhankelijk
Om de prijsstijgingen op te vangen adviseren de ING-economen fabrikanten om de prijs- en volumefluctuaties op te vangen door schaalvergroting bij inkoop en productie, door meer te werken met termijncontracten, het assortiment van producten en grondstoffen te verbreden en zich meer te richten op producten met toegevoegde waarde. Door deze ingrepen kunnen ze de afhankelijkheid van grondstofprijzen verminderen.

Zuid-Europa
Het ING-rapport stelt dat producenten die zich richten op opkomende markten kunnen profiteren van de stijgende welvaart in deze landen, die zorgt voor meer vraag naar onder andere vlees en zuivel. De Nederlande agrofood-export naar Azie nam in 2011 met 27 procent toe en deze groei zet zich in 2012 voort. De export naar landen in Oost- en Centraal Europa stagneert echter dit jaar. De export naar Zuid-Europa vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van de totale export. De uitvoer naar crisislanden als Spanje en Griekenland daalde daalde in 2011 al met 4 procent, terwijl de export naar de totale EU in dezelfde periode met 8 procent toenam.

Klik hier voor het rapport 'Voedingsmiddelenindustrie in greep van grondstofprijzen'. 

Bron: AD