MenuLevensmiddelenkrant

Argos TV werpt nieuw licht op Exota-affaire

NIEUWVEEN - Het tv-programma Argos TV besteedt woensdagavond aandacht aan de Exota-affaire. Op een uitzending van Vara’s De Ombudsman over dit frisdrankmerk volgde een juridische procedure die bijna dertig jaar zou duren.

De Exota-affaire is volgens de makers van Argos TV wellicht het archetypische voorbeeld van medialogica. In 1970 besteedde Marcel van Dam met zijn programma De Ombudsman een uitzending aan ongelukken door exploderende frisdrankflessen van het merk Exota, waarbij verschillende gewonden waren gevallen.

Schadevergoeding
Na die eerste uitzending meldden honderden mensen zich met soortgelijke ervaringen bij de Vara, waarna nog drie uitzendingen over dit onderwerp volgden. Slechts bij een deel van de reacties betrof het inderdaad Exota-flessen, bleek achteraf. De affaire leidde in 1972 tot het faillissement van Exota-producent Van Tuijn's Limonadefabrieken en Distilleerderijen N.V. (Dongen). Wat volgde was een jarenlange juridische strijd die in de jaren negentig leidde tot de betaling van een schadevergoeding door de Vara van bijna acht miljoen gulden.

Foto toont een still uit de beruchte uitzending van De Ombudsman.

Bron: Levensmiddelenkrant