MenuLevensmiddelenkrant

Ook fietser kan terecht bij AH Pick Up Point

NIEUWVEEN - Boodschappen afhalen bij het in Heemstede gelegen allereerste Albert Heijn Pick Up Point kan niet alleen met de auto, maar ook met de motor en zelfs de fiets. AH vraagt geen servicekosten of minimale besteding.

AH presenteerde woensdagochtend het Pick Up Point in Heemstede in het bijzijn van VVD-wethouder van Ruimtelijke Ordening Pieter van de Stadt, die symbolisch de eerste order in ontvangst nam. Dat deed hij met de auto, maar klanten kunnen vanaf donderdag, als het afhaalpunt opent, ook met de fiets hun bestelde boodschappen halen, zei AH-topman Sander van der Laan. “Bijvoorbeeld met de bakfiets.”

Gratis
Het assortiment is in eerste instantie 9000 artikelen groot, zegt Van der Laan. “Zoals dat bij deAlbert Heijn hier in de wijk Blekersvaart. Later wordt dit uitgebreid naar dat van een AH XL, wat neerkomt op 23 duizend tot 25 duizend producten.” Het plaatsen van een bestelling kost verder niks. Ook is er geen minimale besteding: klanten kunnen feitelijk een tros bananen bestellen en afhalen. Van der Laan: “Wat betreft online foodverkoop heffen we hier twee barrières op. In het geval van thuisbezorgen moet de klant op een bepaald moment thuis zijn. Daarbij betaalt hij servicekosten. Klanten vinden dat veel, hoewel dat economisch gezien niet veel is. Met deze dienst spreken we additionele klanten aan.”

Paar minuten
Het bestellen gaat als volgt. Een klant kiest online zijn boodschappen uit en als hij dit voor 12 uur ’s ochtends doet, zijn deze de volgende dag ook voor 12 uur af te halen. Wordt de bestelling voor middernacht geplaatst, dan zijn de boodschappen de volgende dag vanaf 16 uur ’s middags beschikbaar. Een uur voordat de klant de bestelling kan ophalen krijgt hij een sms ter herinnering. Bij het Pick Up Point aangekomen voert hij het ordernummer in op een scherm en krijgt een parkeervak aangewezen. Medewerkers zetten de boodschappen in de achterbak en de klant rekent af. Dat afrekenen gebeurt in twee fases, legt Van der Laan uit. “De transactie wordt online bij het bestellen afgehandeld. Maar dan heb je nog het gewicht van producten als een kilo kip, die iets meer of iets minder kan wegen. Dat kan automatisch afgeschreven worden of is bij het afhaalpunt te betalen.” En als mensen niet ophalen? Die situatie is verwaarloosbaar volgens Jessica Boonstra, projectleider van het Pick Up Point. “De boodschappen zijn toch dagelijks nodig.”

Lees ookAH betrekt franchisers bij uitrol afhaalpunten

Foto's: VVD-wethouder Pieter van de Stadt haalt symbolisch de eerste boodschappen op bij het afhaalpunt.

Bij de opening was AH-topman Sander van der Laan aanwezig, samen met wethouder Van de Stadt en projectleider van het Pick Up Point Jessica Boonstra.

Het Albert Heijn Pick Up Point gaat donderdag officieel open. Maandag testten AH-medewerkers het afhaalpunt al om de puntjes op de i te zetten.

Bron: Levensmiddelenkrant