MenuLevensmiddelenkrant

CBL: 'Supermarktpersoneel moet geschoold zijn'

NIEUWEGEIN – Een supermarktmedewerker kan niet meer zonder een gerichte opleiding aan de slag. Deskundig personeel is een must en daarom investeren supermarkten steeds meer in gedegen opleidingen voor hun personeel.

Dat zegt vice-voorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Harrie ten Have donderdag tijdens jaarlijkse CBL fooddag. Deze fooddag staat volledig in het teken van opleidingen voor winkelpersoneel. Een belangrijk onderwerp zegt Ten Have. “Natuurlijk is de branche gefocust op prijs, dat is de consument in deze onzekere tijd nou eenmaal ook, maar supermarkten zetten daarnaast het personeel in als wapen om zich te onderscheiden van de concurrent. Een gedegen opleiding is hierbij onontbeerlijk. We schatten dat de branche ongeveer 15 miljoen euro per jaar uitgeeft aan beroepsopleidingen voor haar medewerkers. Daarbij komen nog de investeringen in tijd van de cursist en organisatie en begeleiding door de leidinggevende.”

HBO-opleiding
Supermarkten worden steeds groter en dat vraagt om kaderpersoneel dat in staat is om leiding te geven aan een team van 100, 200 of 300 mensen. Ten Have: “Dit vergt een opleiding op HBO niveau, waar men vroeger een kruidenierswinkel startte met een MBO diploma ondernemersvaardigheden op zak. Ik ben dan ook verheugd vandaag ook HBO-partners te mogen begroeten. Gezien de vlucht die de AD-programma’s de afgelopen jaren hebben genomen, zijn we naarstig op zoek naar meer foodambassadeurs in het HBO.” Ook de bezuinigingen in het nieuwe regeerakkoord komen aan bod tijdens de Nationale Fooddag.

Supermarkt.nl
Tijdens de Nationale Fooddag van 2011 lanceerde het CBL de nieuwe website supermarkt.nl. Deze website biedt trainingen waarmee nieuwe medewerkers de benodigde certificaten kunnen halen.

Bron: Levensmiddelenkrant