MenuLevensmiddelenkrant

VION keert terug op haar schreden

EINDHOVEN – Vion Food Group trekt zich terug uit Groot-Brittannië en verkoopt ook de bedrijfsonderdelen Banner Pharmacaps en Oerlemans Foods. Hiermee maakt het bedrijf een groot deel van haar expansiestrategie weer ongedaan.

Het bestuur van VION en aandeelhouder ZLTO hebben geconcludeerd dat de nieuwe koers noodzakelijk en onontkoombaar is. De noodzaak wordt ingegeven doordat de strategie van acquisities en schaalvergroting in food niet heeft opgeleverd wat ervan verwacht werd. Daarbij dwingen de historisch slechte marktomstandigheden in met name de Europese varkenssector de onderneming tot het maken van scherpe keuzes.

Rendement
CEO en bestuursvoorzitter Dirk Kloosterboer van VION zegt dat ingrijpen noodzakelijk en onvermijdelijk is. “We brengen VION Food terug naar zijn kernactiviteiten met varkensvlees en rundvlees in Nederland en Duitsland. VION Ingredients ontwikkelt zich wereldwijd verder. De desinvesteringen, waarvan onze Britse foodactiviteiten veruit het grootste stuk zijn, gaan we zorgvuldig uitvoeren. We gaan er met volle kracht aan werken om onze foodactiviteiten weer op het gewenste rendement te krijgen. Dat wordt een forse uitdaging waar ik, met de inzet van alle medewerkers, het volste vertrouwen in heb.”

Analyse
Het bestuur van VION heeft dit jaar een grondige analyse gemaakt van de markten waarin de onderneming actief is, de concurrentiepositie die de onderneming daarin heeft en de daarbij behorende toekomstperspectieven. Hieruit is naar voren gekomen dat de in de afgelopen jaren bereikte schaalgrootte in Food onvoldoende gepaard is gegaan met het realiseren van een concurrerende kostenbasis. De teleurstellende resultaten van de foodactiviteiten in 2011 en ook in 2012 hebben VION tot een heroverweging gebracht van de aanwezigheid in de drie thuismarkten Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Verbreding
In Groot-Brittannië is Vion actief sinds de overname in 2008 van Grampian vleesverwerkende industrie. Dat onderdeel heeft circa 12 duizend werknemers en is goed voor bijna een vijfde van de totale omzet van 9,5 miljard euro. Oerlemans Foods werd al een jaar eerder door het vleesconcern aangekocht. In 2007 had Vion nog de focus op verbreding van de producten tot kant en klaar gerechten en groente-, fruit- en aardappelproducten.

Bron: Levensmiddelenkrant