MenuLevensmiddelenkrant

Partijen claimen hun gelijk in Kippersluis-kwestie

UTRECHT – In de zaak van de bedreigde zelfstandige supermarkt Kippersluis versus retailreus Jumbo en verhuurder Elzas, komen steeds meer details naar boven. Beide partijen bestrijden elkaars standpunten en claimen het gelijk aan hun zijde te hebben.

Zo schrijft pandbaas Elzas aan Levensmiddelenkrant dat de ontruiming van de supermarkt aan de Utrechtste Biltstraat al op 7 juni 2013 aan Kippersluis werd aangezegd. ‘De ondernemers waren dus al een volle maand op de hoogte’. Ook was vooraf aangegeven dat de gedwongen ontruiming op 11 juli 2013 zou plaatsvinden, maar dat Kippersluis voor die datum ook zelf de ontruiming mocht verzorgen. ‘Dit hebben deze ondernemers niet gedaan. Integendeel, Kippersluis is een kort geding gestart met als inzet de ontruiming alsnog door de rechter te laten verbieden.’

Openbare orde
Dit kort geding mondde op 10 juli uit in een debacle voor Kippersluis. De vordering van de broers Martin en Tom werd afgewezen. Omdat Kippersluis op 11 juli geen gehoor gaf aan de ontruimingsaanzegging, had de pandeigenaar Elzas geen andere keus dan over te gaan tot gedwongen ontruiming, stelt deze. Maar die ontruiming werd op het laatste moment opgeschort op last van de officier van justitie omdat ‘de openbare orde verstoord dreigde te raken’.

Krakers
Volgens Kippersluis is dit ‘succesje’ toe te schrijven aan een tegenactie van de achterban -bestaande uit medewerkers, sympathisanten en verontruste buurtbewoners- die de winkel bezetten. Verhuurder Elzas duidt deze ‘steun’ faliekant anders: ‘De ontruiming is opgeschort door de aanwezigheid van onder andere krakers die door Kippersluis waren ingeschakeld’. Zo staat te lezen in een schriftelijke statement van Elzas aan Levensmiddelenkrant.

Nekslag
Via een hoger beroep heeft Kippersluis op 16 juli bij het Hof in Arnhem nogmaals geprobeerd de ontruiming te voorkomen. Tevergeefs, zo blijkt. Een tweede nekslag voor de broers Kippersluis. De uitspraak van het Hof bevestigt dat de eigenaar van het pand aan de Bilstraat in Utrecht tot gedwongen ontruiming mag overgaan. Wel wordt Kippersluis een termijn van één maand gegund de ontruiming zelf uit te voeren. De ondernemers kunnen dan zelf voor de afvoer van voedingsmiddelen en inventaris uit het pand zorgen. Op 15 augustus aanstaande moet deze klus geklaard zijn.

Gedwongen
Mocht Kippersluis komende maand van de mogelijkheid zelf te ontruimen geen gebruik maken, dan zal eigenaar Elzas alsnog tot een gedwongen ontruiming overgaan. Wat er in dat geval met de voedingsmiddelen gebeurt, wordt bepaald door de gemeente Utrecht, die betrokken is bij de ontruiming. Aangezien het beleid van de gemeente is om tijdens een ontruiming het restant aan voedingsmiddelen te vernietigen, zullen veel fooditems afgevoerd worden. “Zo ver is het echter nog niet”, zegt Kippersluis-advocaat Kees Kan. “Wij zijn het niet eens met de uitkomst en onderzoeken thans alle mogelijkheden.” Het voortbestaan van de populaire Utrechtse buurtsuper hangt vooralsnog aan een flinterdun draadje.

Dit is het 2e deel van een follow-up over de zaak Kippersluis versus Jumbo en verhuurder Elzas. Lees hier deel 1 via Levensmiddelenkrant.nl

Bron: Levensmiddelenkrant