MenuLevensmiddelenkrant

CBS: supers leveren 0,4 procent omzet in

NIEUWVEEN – Supermarkten hebben in het tweede kwartaal van 2013 minder gepresteerd dan dezelfde periode een jaar eerder.

Dat meldt het CBS dinsdag. Gezamenlijk leverden alle supers 0,4 procent omzet in. De prijs over Q2 steeg met 3,6 procent, terwijl het volume afnam met 3,8 procent. Reden voor de dalende tred is dat de paasinkopen dit jaar al in maart vielen. Vorig jaar was dit in april.

Detailhandel
De omzet van de totale detailhandel kwam in het tweede kwartaal van 2013 ongeveer 1,5 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De prijzen waren ruim 2 procent hoger, het volume kromp bijna 4 procent. De omzet- en volumekrimp waren kleiner dan in het voorgaande kwartaal. Het eerste kwartaal telde dit jaar wel een koopdag minder dan een jaar geleden. In het tweede kwartaal was er geen verschil in koopdagen. In juni 2013 heeft de detailhandel 3,7 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Het volume kromp met 6,2 procent. De krimp is voor een belangrijk deel toe te rekenen aan een verschil in de samenstelling van de koopdagen. Het negatieve effect hiervan op de omzet wordt geraamd op ruim 3 procent.

Bron: Levensmiddelenkrant