MenuLevensmiddelenkrant

Extra koopdagen stimuleren supermarktomzet juli

AMSTERDAM - De omzet van de detailhandel laat een lichte groei zien. In juli 2013 was de omzet 1,2 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De supermarktomzet groeide in deze maand zelfs met 8,1 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Prijzen stegen detailhandel breed in de maand juli 2,8 procent terwijl het volume met 1,6 procent. Winkels in voedings- en genotsmiddelen lieten in juli een omzetgroei zien van 7 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De prijzen lagen 4 procent hoger, het volume was bijna 3 procent hoger. Supermarkten boekten volgens CBS de grootste omzetstijging sinds 2009, met 8,1 procent.

Koopdagen
De omzetstijging is mede een gevolg van de samenstelling van de koopdagen. Deze was gunstiger dan juli vorig jaar. Zo kende juli 2012 een zondag meer en een woensdag minder. Zonder dit effect kwam de omzet van de totale detailhandel ongeveer 1 procent lager uit dan vorig jaar.

Non-food
Non-foodwinkels deden minder goede zaken. Deze lieten een omzetdaling zien van bijna 3 procent. Het volume kromp met 4,5 procent terwijl de prijzen 2 procent hoger lagen.

Internet
Webwinkels blijven flink groeien meldt CBS. Deze omzet kwam in juli van dit jaar bijna 11 procent hoger uit dan in juli 2012.

Bron: Levensmiddelenkrant