MenuLevensmiddelenkrant

Belg is in supermarkt 13 procent duurder uit

NIEUWVEEN – Grenssupermarkten mogen dan klagen over gevolgen van de stijgende accijnzen. Belgische foodretailers verliezen op hun beurt omzet door de lagere loonkosten voor Nederlandse supermarkten.

Belgische supermarktklanten zijn gemiddeld 13 procent meer geld kwijt voor een vol winkelwagentje dan Nederlandse consumenten. In vergelijking met 2011 is het prijsverschil opgelopen met een volle procentpunt. Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd op basis van het jaarrapport 2013 van het Prijzenobservatorium.

Scholieren
Dit onderzoeksbureau vergelijkt de prijzen met de omringende buurlanden. Zo is Frankrijk 9 procent en Duitsland 8 procent goedkoper met de dagelijkse boodschappen. Het Prijzenobservatorium zegt dat het prijsverschil wordt veroorzaakt door de in België geldende inkoopvoorwaarden, loonkosten, btw-tarieven en de kleiner omvang van de markt. Nederlandse en Duitse retailers profiteren vooral van goedkopere arbeid door de inzet van scholieren, studenten en tijdelijke contracten. In België zijn de regels hiervoor veel strenger. Zo mogen studenten maar een beperkt aantal uren per jaar werken.

Frisdrank
Dat het prijsverschil ten gunste van Nederland uitpakt is opmerkelijk. In de jongste editie van Levensmiddelenkrant geven ondernemers een wisselend beeld. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel verliezen supermarkten langs de grens miljoenen euro’s omzet doordat klanten die voor drank, tabak en benzine naar Duitsland en België rijden daar ook boodschappen doen. Ondernemers zien echter ook nog steeds Duitsers en Belgen hier boodschappen doen. Zo zijn koffie hier veel goedkoper dan bij onze oosterburen en komen onze zuiderburen hier graag frisdranken kopen.

Foto: Net als tussen de Nederlandse supermarkten woedt er in België ook al jaren een prijzenslag.

Bron: Levensmiddelenkrant/ De Tijd