MenuLevensmiddelenkrant

Winkeldief krijgt vaker claim aan de broek

LEIDSCHENDAM – Winkeliers claimen steeds vaker de door diefstal geleden schade bij de winkeldief. Het aantal claims is in een jaar tijd met 15 procent toegenomen.

In 2012 liepen er 6625 procedures tegen winkeldieven, vorig jaar liep dat op naar 7634. Tegen winkeldieven die de claim niet willen betalen, worden door de stichting Afrekenen met Winkeldieven rechtszaken gestart. Het doel is dat uiteindelijk alle winkeldieven de schade vergoeden die ze veroorzaken bij winkeliers.

Principieel
Door de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’ van Detailhandel Nederland moeten winkeldieven een schadevergoeding van 181 euro betalen voor de schade die ze veroorzaken. “Voor winkeliers is het een principiële zaak dat winkeldieven de schade vergoeden die ze hebben veroorzaakt. Winkeldieven die de schadevergoeding niet willen betalen, worden voor de rechter gesleept”, zegt Jelger Zee secretaris Winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland.

Uren
Het bedrag van 181 euro dient als compensatie voor de uren die de winkelier en zijn medewerkers kwijt zijn aan het afhandelen van een winkeldiefstal. Denk aan het observeren van de winkeldief, het aanhouden en het doen van aangifte. Deze claim komt bovenop een eventuele boete of straf van politie en justitie. Om de claim in te dienen moet aangifte gedaan zijn bij politie. In 2013 zijn er 43.395 winkeldiefstallen geregistreerd, tegenover 42.695 in 2012 (bron: CBS), een stijging van 1,6 procent.

Bron: Levensmiddelenkrant