MenuLevensmiddelenkrant

AH investeert in gemechaniseerd dc

ZAANDAM - Albert Heijn gaat investeren in een mechanisch distributiecentrum in Zaandam voor houdbare producten. Het betekent voor medewerkers in het dc dat de kwaliteit van werken verbetert. Wel heeft het gevolgen voor de werkgelegenheid.

De investering in het 'dc van de toekomst' komt voort uit het feit dat het aantal Albert Heijn winkels, de online verkoop en het assortiment zijn gegroeid. Vrijwel het complete regionale assortiment houdbaar wordt in het regionale distributiecentrum (RDC) vanaf ontvangst tot laden gemechaniseerd. Met de mechanisatie worden meer producten verwerkt in dezelfde ruimte, waardoor Albert Heijn ook in de toekomst kan voldoen aan de vraag van klanten. Daarnaast zorgt de gemechaniseerde oplossing voor een beperking van het benodigde transport omdat producten optimaal gestapeld worden. Een ander voordeel is dat producten uit dezelfde productgroepen bij elkaar worden geleverd, zodat winkelmedewerkers gemakkelijker de schappen kunnen vullen.

Sociaal kader

In verband met de gevolgen van mechanisatie voor medewerkers, is met de vakbonden een Sociaal kader opgesteld. Voor vaste medewerkers van AH Logistics geldt een baangarantie.
Voor de gemechaniseerde opstelling wordt op het terrein van het RDC een nieuwe hal gebouwd. De mechanisatieoplossing komt van Vanderlande, dat gespecialiseerd is op het gebied van geautomatiseerde systemen. AH tekent met deze partij een memorandum of understanding voor een gedetailleerd ontwerp. Na een succesvolle oplevering hiervan sluit Albert Heijn een definitief contract met Vanderlande. Het gaat vooralsnog om één gemechaniseerd distributiecentrum, dat levert aan zo’n driehonderd winkels.

Bron: Levensmiddelenkrant