MenuLevensmiddelenkrant

UK: Tesco en Morrisons reorganiseren

LONDEN – De Britse supermarktketen Tesco gaat reorganiseren. De plannen komen naar buiten na de publicatie van opnieuw teleurstellende kwartaalcijfers. Ok Morrisons zet het mes in de winkelorganisatie.

Het management grijpt onder meer in bij de aansturing van de filialen. Ieder winkelformat had binnen Tesco een eigen divisie, het concern stapt nu over op een regionale aansturing van de winkels, meldt het Britse vakblad The Grocer. Daarvoor worden de Express- en Metro-gemakswinkels samengevoegd in een businessunit evenals de grotere Extra en Superstore-supermarkten. Groot-Brittannië wordt daarbij verdeeld in drie regio’s: noord, centraal en zuid.

Moody’s
Tesco publiceerde onlangs de slechtste omzetprestatie in 40 jaar. In het eerste kwartaal daalde de omzet met 3,7 procent. Voor ratingbureau Moody’s zijn de opeenvolgende slechte prestaties van Tesco reden om dinsdag de kredietwaardigheid van Tesco te verlagen van Baa1 naar Baa2. Moody’s verwacht op de korte termijn geen herstel voor Tesco aangezien de marktomstandigheden zwaar blijven.

Winkelvloer
Naast Tesco kondigde ook Morrisons een grote reorganisatie aan. Deze Britse retailer schrapt 2600 banen door de aansturing van winkelmedewerkers te vereenvoudigen. Grote vestigingen hebben nu zeven managementlagen tussen de filiaalmanager en de vakkenvuller op de winkelvloer. De Britse nummer vier gaat onder meer de verantwoordelijkheden anders over de medewerkers verdelen.

Bron: The Grocer