MenuLevensmiddelenkrant

LTO niet blij met agf-acties supers

DEN HAAG – LTO Nederland is niet te spreken over de acties van supermarkten om Nederlands groente en fruit te promoten. Dat retailers tuinders en telers willen steunen is goed, maar niet door agf voor te lage prijzen weg te zetten, vindt de landbouworganisatie.

Jumbo, Albert Heijn, Hoogvliet, Boni en PLUS, allemaal supermarkten die de agf-importstop van Rusland aangrijpen om agf van eigen bodem te promoten. Veelal gebeurt dat door korting te geven op bijvoorbeeld bloemkool of tomaten.

Niets
Het is goed dat supermarkten met hun acties telers willen helpen, maar lagere prijzen dragen daar niet aan bij, zegt Nico van Ruiten van LTO Nederland tegen de NOS. Telers zijn beter geholpen door een lagere verkoop tegen een redelijke prijs dan ‘heel veel voor niets’, zegt Van Ruiten. LTO Nederland zegt dat het beter is als het overtollige agf uit de markt wordt gehaald. Dat is vanaf maandag Europees goedgekeurd.

Profiteren
LTO Nederland zit dicht op de kwestie. Eerder riep voorzitter Albert Jan Maat supers al op niet te profiteren van de Russische boycot van Nederlandse producten. Verder pleitte hij voor een Europees opkoopfonds dat moet voorkomen dat de prijzen kelderen.

Bron: NOS/Levensmiddelenkrant