MenuLevensmiddelenkrant

Glutenvrije producten niet altijd gezonder

DEN HAAG - Speciale glutenvrije producten zijn lang niet altijd een gezond alternatief voor reguliere producten.

Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt dat de onderzochte glutenvrije varianten meer vet, suiker en/of zout bevatten en minder vezels dan vergelijkbare producten met gluten.

De Consumentenbond vergeleek de ingrediëntenlijst van vijf A-merk producten met de glutenvrije variant. Glutenvrij knäckebröd van Wasa bevat zes keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout als de volkoren variant. Ook de Koopmans glutenvrije pannenkoekenmix is twee keer zo zout als de 6-granen pannenkoekenmix. En Peijnenburg glutenvrij bevat per 100 gram 30 kilocalorieën meer dan de ‘gewone’ Peijnenburg ontbijtkoek.

Minder vezels
Door het gebruik van andere producten dan meel, bevatten nagenoeg alle onderzochte glutenvrije producten ook minder vezels dan de tegenhangers met gluten. Zo bevat de glutenvrije Koopmans pannenkoekenmix zeven keer minder vezels dan de 6-granenmix en zit in de Wasa glutenvrije crackers maar een derde van de vezels vergeleken met de volkoren versie. De Consumentenbond raadt consumenten aan om goed naar de voedingswaarde te kijken van de glutenvrije versies.

Veel duurder
De onderzochte glutenvrije producten zijn niet alleen ongezonder dan de gewone variant van hetzelfde merk, vaak zijn ze ook nog eens een stuk duurder. De glutenvrije stroopwafels van Albert Heijn bijvoorbeeld zijn omgerekend 37 cent per stuk, terwijl de gewone stroopwafels 11 cent kosten. En ook de glutenvrije Wasa Gluten – och laktosfritt kost drie keer zoveel als de reguliere uitvoering.

Lees ook: www.consumentenbond.nl/glutenvrijofniet

Bron: Consumentenbond