MenuLevensmiddelenkrant

Emté voelt zich mooiste meisje van de klas

VEGHEL - Sligro erkent dat zijn supermarktketen Emté onvoldoende schaalgrootte heeft om zelfstandig succesvol te zijn. Omdat Sligro wel actief wil blijven in foodretail, gaat de groothandel voor Emté op zoek naar een samenwerkingspartner.

Eind dit jaar moet duidelijk worden hoe de toekomst van Emté eruit ziet. Dat liet het groothandelbedrijf donderdag weten bij de publicatie van de halfjaarcijfers. Daaruit bleek dat de omzet van Emté in de eerste helft van 2017 opnieuw is gekrompen, ditmaal met 0,3 procent op vergelijkbare basis. De groothandelstak liet wel een sterke groei van 4,6 procent zien.

Vuist
Emté verliest al geruime tijd marktaandeel. Een opfrisbeurt van de winkelformule heeft volgens Sligro wel effect, maar het duurt langer dan gedacht voordat dit zich ook vertaalt in meer omzet. En op de lange termijn legt het bedrijf met 130 winkels te weinig gewicht in de schaal om echt een vuist te kunnen maken in de felle concurrentiestrijd tussen supermarkten. Sligro wil Emté wel het liefste voor het bedrijf behouden. De combinatie tussen groothandel en detailhandel levert de onderneming namelijk veel kostenvoordelen op, naar schatting 15 miljoen tot 20 miljoen euro per jaar. Ook zou de winkelketen zorgen voor meer directe kennis van de markt waarin de groothandelstak opereert.

Superunie
De komende tijd gaat Emté in gesprek met geinteresseerde partijen over een mogelijke samenwerking. Een overname door Jumbo is daarmee voorlopig van de baan. "Het lijkt me niet logisch om daar de samenwerking mee te zoeken", lichtte cfo Rob van der Sluijs toe. De financiele topman van het bedrijf liet verder weten vereerd te zijn met de grote belangstelling die er is voor Emté. "We voelen ons echt een beetje het mooiste meisje van de klas." Met welke partijen Sligro in gesprek gaat laat de formule niet weten, maar uit eerdere berichtgeving bleek al dat onder meer Coop, Plus en Jan Linders belangstelling hebben. Een samenwerking met een Superunie-lid lijkt dan ook logisch.

Detailresult
Hoe de samenwerking eruit moet komen te zien, daar heeft Emté nog geen antwoord op. "Daar moeten we met de andere partij uit zien te komen." Een constructie zoals Dirk van den Broek en DekaMarkt hebben in Detailresult is een optie, zegt directievoorzitter Koen Slippens, "maar het is ook mogelijk dat Emté opgaat in een andere formule en deze naam dus van de gevel verdwijnt. Alles staat nog open."

Bron: ANP