MenuLevensmiddelenkrant

CBL: goed jaar in de maak voor supers

LEIDSCHENDAM - Voor de Nederlandse supermarkten lijkt een topjaar in de maak. Volgens branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) stevenen de grootgrutters in 2017 af op een gezamenlijke recordomzet van 37 miljard euro. De supermarkten worden mede vooruit geholpen door de groei van onlinebestedingen door klanten.

In de eerste vijf maanden van het jaar steeg de omzet van de supermarkten met 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. 2016 was uiteindelijk goed voor een totale omzet van 36 miljard euro.

Online
Van alle boodschappen zal dit jaar circa 3 procent online zijn besteld. Dat zijn de bestellingen die ofwel thuis worden bezorgd, ofwel bij afhaalpunten worden opgehaald. Vorig jaar was deze manier van boodschappen doen nog goed voor 2 procent van de totale omzet. Deze groei komt vooral van klanten die al wel online winkelden, maar hier nu meer geld aan besteden. Ook groeit het aanbod online, waardoor klanten sneller overstag gaan.

Groei
Het CBL verwacht dat de groei online zal doorzetten. Dat betekent logischerwijs dat supermarkten steeds meer van hun totale omzet via de onlinekanalen zullen binnenhalen.

Bron: ANP