MenuLevensmiddelenkrant

Tesco schrapt tht-datum van agf-verpakkingen

CHESHUNT - De Britse supermarktketen Tesco gaat meer dan zeventig ‘ten minste houdbaar tot’-labels verwijderen van verpakte groenten en fruit. Daarnaast moeten alle moeilijk te recyclen verpakkingen in 2019 ook uit het schap zijn verdwenen.

Tesco gaat de labels verwijderen van producten die het vaakst worden weggegooid, zoals appels, citroenen, tomaten, aardappelen en uien, meldt het Britse Independent. Uit een onderzoek van de National Federation of Women’s Institutes blijkt dat slecht 39 procent van de ondervraagde Britten de betekenis kent van ‘ten minste houdbaar tot’. Daar staat tegenover dat 74 procent de betekenis weet van ‘te gebruiken tot’. Door onvoldoende kennis belanden veel voedingsmiddelen in de vuilnisbak, aldus de studie. ‘Ten minste houdbaar tot’ zegt namelijk niets over de kwaliteit van een product, zo kan een appel na de vervaldatum nog worden gegeten zonder risico. Producten met een ‘te gebruiken tot’-label daarentegen kunnen na de vervaldatum wel gevaar opleveren voor de gezondheid, zoals vers vlees.

Recent heeft Tesco het Courtauld Commitment 2025 van WRAP ondertekend. Dat houdt in dat Tesco in 2025 zijn voedselverspilling met de helft verminderd moet hebben. In dat kader past ook de beslissing om de labels rondom houdbaarheid bij agf te schrappen.

Verpakkingsafval
Tesco gaat zich niet alleen richten op het aanpakken van voedselverspilling, maar ook worden de pijlen gericht op verpakkingsafval. De Britse keten heeft eerder aangegeven het aantal verpakkingen snel te willen terugdringen. Daarom heeft Tesco opgeroepen om een consistente infrastructuur uit te werken, waarin duidelijk wordt wat er met recycling wordt bedoeld. Nu zijn er volgens de supermarktketen namelijk nog te veel niveauverschillen op het vlak van recycling tussen diverse bedrijven.

Informeren
Om ook de klant te betrekken bij alle stappen die de organisatie gaat zetten rondom voedselverspilling, gaat Tesco consumenten meer informeren over de omvang van het probleem.

Bron: Levensmiddelenkrant