MenuLevensmiddelenkrant

Doorstart V&D stuit op weerstand huurbazen

AMSTERDAM – Het ziet er niet goed uit voor V&D en haar werknemers. De doorstart die Coolcat-eigenaar Roland Kahn beoogde, wordt volgens de Volkskrant door enkele vastgoedeigenaren geblokkeerd. Ook is de financiering nog niet rond, zeggen bronnen aan de krant.

Met zo’n 45 warenhuizen wil Kahn V&D voortzetten, werd eerder bekend uit de onderhandelingsgesprekken rond de formule. Over ten minste 35 van deze locaties zou binnen drie dagen ‘onvoorwaardelijk overeenstemming’ moeten bestaan. Een week later schrijft de Volkskrant dat er tot nu toe over dertig panden toezeggingen zijn gedaan. De eigenaren van vijftien van de 45 panden waar Kahn verder mee wil, gaan niet akkoord met de overname.

Hudson’s Bay
De Volkskrant schrijft maandagavond dat enkele van de verhuurders van voor Kahn ‘minder belangrijke’ vestigingen al hun locaties hebben aangeboden aan Hudson’s Bay. De Canadese investeerder wil in Nederland zestig warenhuizen openen met haar eigen concepten Galeria Inno en Saks Fifth Avenue Off 5th. Dat betekent dat deze locaties verder gaan zonder V&D en zonder het personeel, wat 8.000 banen kost.

Werkeloos
De financiering nodig voor een doorstart is ook nog niet rond, schrijft de krant. ING zou niet bereid zijn voldoende krediet ter beschikking te stellen voor Kahns overname. Ondertussen probeert Hudson’s Bay pandeigenaren buiten de faillissementsprocedure om over te halen om locaties van de hand te doen met langetermijncontracten, aldus de Volkskrant. Wel vraagt de Canadese investeerder een forse verbouwing van de panden.De curatoren van V&D vroegen maandag drie extra dagen om een doorstart te bewerkstelligen. Volgt er dinsdag geen akkoord, dan zijn de medewerkers vanaf woensdag werkeloos.

Weggegooid
De sluiting van alle V&D-warenhuizen deze maandag is niet vrij van kritiek. In Het La Place-restaurant bij de vestiging zou groente en fruit uit hun schappen weggegooid hebben, wat de lokale Voedselbank op zijn zachtst gezegd niet kan waarderen. Voedselbank Nederland laat aan het AD weten dat V&D niet met de organisatie wil samenwerken. La Place verspilt normaal gesproken geen eten, zegt V&D-woordvoerder Edwin van Wijk tegen de krant.

Bron: Volkskrant/AD