MenuLevensmiddelenkrant

Vakcentrum signaleert daling adviesaanvragen

WOERDEN - De verwachte consolidatieslag in de levensmiddelenbranche en de recessie hebben een rem gezet op investeringen door zelfstandige ondernemers. Het Vakcentrum signaleert een sterke daling van het aantal adviesaanvragen voor uitbreiding of verplaatsing van supermarkten.

Het lijkt erop dat ondernemers geplande investeringen in hun formule massaal uitstellen. Logisch, vindt het Vakcentrum Bedrijfsadvies. Fusies of andere samenwerkingscombinaties zullen namelijk effect hebben op vestigingspunten die ineens overlappen. “En dan is uitstel van investeringen in afwachting van die uitkomst verstandig”, beredeneert het Vakcentrum.

Uitstellen
Retailexpert Bert Keizer van Capgemini vindt het echter niet zo verstandig om investeringen voor op de winkelvloer lang uit te stellen. “Het slaat een gat in je innovatiekracht. Op langere termijn kom je er niet meer mee weg.” Ook commercieel directeur Anton Munneke van financieel dienstverlener Marshoek vindt dat supermarktondernemers er alles aan moeten doen om ook in onzekere tijden up-to-date te blijven. “Maar ik begrijp de ondernemers wel, ze willen ook een keer geld verdienen.”
Keizer signaleert bij ondernemers overigens al langer dat de bereidheid om te investeren in de winkelvloer terugloopt. Daarvoor zijn meer factoren verantwoordelijk dan alleen de economische situatie en de verwachte consolidatie. Keizer: “Ondernemers zijn bang dat als ze de winkel dichtgooien voor een grote verbouwing, de klant makkelijk switcht naar een andere super en niet meer terugkomt.” Een andere oorzaak is dat het de afgelopen jaren niet makkelijker is geworden voor zelfstandige ondernemers om de winkel rendabel te houden. Keizer: “Het aantal supers is sterk afgenomen en de vvo’s groeien. Dit geeft druk op de omzet per vierkante meter. Dat merkt de zelfstandige.”

Bron: