MenuLevensmiddelenkrant

Foto: ANP.

Marshoek: Warme zomer stuwt supermarktomzet

HOUTEN- Door het mooie zomerweer hebben supermarkten in de zomerperiode hun omzet met 5,3 procent zien groeien ten opzichte van de zomerperiode een jaar eerder.

Dat blijkt uit een onderzoek van Retailspecialist Marshoek onder ruim 200 franchisesupermarkten. De gemiddelde temperatuur lag in de zomerperiode 1,4 graden hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet van supermarktondernemers steeg deze periode met 5,3 procent. Opvallend is dat de supermarktomzet dezelfde trend toont als de gemiddelde temperatuur. Wanneer de temperatuur piekt dan stuwt dit de supermarktomzet. De zomerperiode heeft ervoor gezorgd dat de supermarktbranche omzetindexen heeft weten te behalen die al jaren niet meer behaald zijn. 

Verder valt op dat de omzetstijging wordt veroorzaakt door een stijging van het aantal klanten. Een hogere gemiddelde temperatuur zorgt ervoor dat meer klanten een supermarkt bezoeken, terwijl de gemiddelde besteding licht onder druk komt te staan. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat over het hele jaar gezien de gemiddelde besteding daalt naarmate de temperatuur stijgt. 

Bron: Levensmiddelenkrant/Marshoek